Färska blad av ramslök
Sätt ramslöksbladen i en vas eller kruka med vatten i och förvara ljust som blommor så håller den sig ca en vecka. Den är ju trots allt godast färsk, snabbt vänd i en panna med smör och salt.
Frysa blad av ramslök
Skär ner ramslöksbladen i mindre bitar och sprid ut på ett bakplåtspapper (gärna i en stor burk med lock för att undvika att hela frysen doftar ramslök), när bladen har fryst kan man flytta över till en annan burk eller påse. Används sedan i maträtter (t.ex. pastasåser, omelette etc) när man vill ha större bitar av ramslök hellre än finfördelad som i nästa tips.
Mixad ramslök som även går att frysa
Lägg ramslöksblad i en mixer/ blender och slå på så lite olja (vanlig smaklös varmpressad rapsolja) som möjligt och mixa till en “pasta”. Häll upp på burk och förvara i kylen. Den håller några veckor om du toppar med olja i burken. Det bästa med detta sätt att mixa ramslöken är att du kan frysa den i små påsar eller som på bilderna, i mindre silikonformar (typ muffinsformar. Isfack går också bra men jag tycker att de är lite för små) som du sedan när de har fryst ploppar ur och lägger i en plastpåse. I det första frysmomentet tar gärna frysen åt sig av doften så det kan vara en god idé att lägga formarna i en stor låda med lock.
Torka ramslök
Bred ut blad av ramslök på ett bakplåtspapper på en plåt och ställ in i ugnen på ca 50-75 grader. Sätt en träslev i ugnsluckan för att släppa ut fukt och låt ramslöken torka i ugnen ca 2-3 timmar. Sedan kan den brytas ner i mindre blad/smul eller mixa till ett pulver och spara i tät burk i skafferiet.