Recept och tips

Nya smaker och fräscha idéer

Ramslök

ramslok

Färska blad av ramslök

Sätt ramslöksbladen i en vas eller kruka med vatten i och förvara ljust som blommor så håller den sig ca en vecka. Den är ju trots allt godast färsk, snabbt vänd i en panna med smör och salt.

Frysa blad av ramslök

Skär ner ramslöksbladen i mindre bitar och sprid ut på ett bakplåtspapper (gärna i en stor burk med lock för att undvika att hela frysen doftar ramslök), när bladen har fryst kan man flytta över till en annan burk eller påse. Används sedan i maträtter (t.ex. pastasåser, omelette etc) när man vill ha större bitar av ramslök hellre än finfördelad som i nästa tips.

Mixad ramslök som även går att frysa

Lägg ramslöksblad i en mixer/ blender och slå på så lite olja (vanlig smaklös varmpressad rapsolja) som möjligt och mixa till en “pasta”. Häll upp på burk och förvara i kylen. Den håller några veckor om du toppar med olja i burken. Det bästa med detta sätt att mixa ramslöken är att du kan frysa den i små påsar eller som på bilderna, i mindre silikonformar (typ muffinsformar. Isfack går också bra men jag tycker att de är lite för små) som du sedan när de har fryst ploppar ur och lägger i en plastpåse. I det första frysmomentet tar gärna frysen åt sig av doften så det kan vara en god idé att lägga formarna i en stor låda med lock.

 

ramslökspesto
ramslöksmix

Torka ramslök

Bred ut blad av ramslök på ett bakplåtspapper på en plåt och ställ in i ugnen på ca 50-75 grader. Sätt en träslev i ugnsluckan för att släppa ut fukt och låt ramslöken torka i ugnen ca 2-3 timmar. Sedan kan den brytas ner i mindre blad/smul eller mixa till ett pulver och spara i tät burk i skafferiet.

ramslok i vatten
ramslok torkad

Kommentera

Catering

som det passar dig

Hyr kocken

Hyr hem kocken till dig!

Beställ maten

Beställ kompletta menyer

Viner

Prova utsökta viner

Stäng meny