Recept och tips

Nya smaker och fräscha idéer

Rökt lax & sparris med sojaemulsion och pocherat ägg

påskmat

Rökt lax & sparris med sojaemulsion och pocherat ägg

4 portioner som förrätt

Ingredienser:

ca 12 gröna sparris

4-8 skivor kallrökt lax

4 ägg (gärna några fler just in case)

1 msk ättika

sesamfrön

100 gr ruccola eller babyspenat

ett gäng cocktailtomater

Sojaemulsion:

2 äggulor

knappt 1 msk dijonsenap

knappt 1 msk vitvinsvinäger

3 dl rapsolja

peppar

1 msk Kikkoman soja

Gör så här:

Skala sparrisen och skär av den träiga botten. Koka 1 minut i saltat vatten och låt svalna till rumstemperatur.

Koka upp vatten i en stor kastrull. Knäck försiktigt 4 ägg i en bunke (gulan måste vara hel) och häll i ättikan. När vattnet kokar, skapa en virvel i det och håll försiktigt i äggen. Låt sjuda i 3 1/2 minut och lyft sedan försiktigt ur dem.

Mixa äggulor med senap och vinäger. Droppa i oljan försiktigt tills det tjocknar till en emulsion (kall emulsion = majonäs), smaka upp med soja och peppar.

Dela tomaterna.

Servering:

lägg ut 1-2 laxskivor på en skärbräda. Spritsa eller klicka på sojaemulsionen. Lägg på 4 sparrisar och rulla ihop.

Lägg ut sallad eller spenat och tomater på tallriken eller på fat om ni vill ha sharing-koncept. Fördela ut sparris- & laxknippena. Strössla över sesamfrön och toppa med de pocherade äggen samt ev. hackad gräslök.

Smaklig spis och glad påsk!

Vintips:

Vitt vin med hög syra till detta för att skära igenom det feta i laxen och emulsionen. Champagne funkar fin-fint. Även ett torrt vitt med hög syra och citrus-inslag/ gröna örter/ gräs blir toppen ihop med sparrisen. T.ex. en Grüner Veltliner.

sparris

Kommentera

Catering

som det passar dig

Hyr kocken

Hyr hem kocken till dig!

Beställ maten

Beställ kompletta menyer

Viner

Prova utsökta viner

Stäng meny