Rökt lax & sparris med sojaemulsion och pocherat ägg
4 portioner som förrätt
Ingredienser:
ca 12 gröna sparris
4-8 skivor kallrökt lax
4 ägg (gärna några fler just in case)
1 msk ättika
sesamfrön
100 gr ruccola eller babyspenat
ett gäng cocktailtomater
Sojaemulsion:
2 äggulor
knappt 1 msk dijonsenap
knappt 1 msk vitvinsvinäger
3 dl rapsolja
peppar
1 msk Kikkoman soja
Gör så här:
Skala sparrisen och skär av den träiga botten. Koka 1 minut i saltat vatten och låt svalna till rumstemperatur.
Koka upp vatten i en stor kastrull. Knäck försiktigt 4 ägg i en bunke (gulan måste vara hel) och häll i ättikan. När vattnet kokar, skapa en virvel i det och håll försiktigt i äggen. Låt sjuda i 3 1/2 minut och lyft sedan försiktigt ur dem.
Mixa äggulor med senap och vinäger. Droppa i oljan försiktigt tills det tjocknar till en emulsion (kall emulsion = majonäs), smaka upp med soja och peppar.
Dela tomaterna.
Servering:
lägg ut 1-2 laxskivor på en skärbräda. Spritsa eller klicka på sojaemulsionen. Lägg på 4 sparrisar och rulla ihop.
Lägg ut sallad eller spenat och tomater på tallriken eller på fat om ni vill ha sharing-koncept. Fördela ut sparris- & laxknippena. Strössla över sesamfrön och toppa med de pocherade äggen samt ev. hackad gräslök.
Smaklig spis och glad påsk!
Vintips:
Vitt vin med hög syra till detta för att skära igenom det feta i laxen och emulsionen. Champagne funkar fin-fint. Även ett torrt vitt med hög syra och citrus-inslag/ gröna örter/ gräs blir toppen ihop med sparrisen. T.ex. en Grüner Veltliner.