Recept och tips

Nya smaker och fräscha idéer

Ramslökssmör

ramslöksmör

Ramslökssmör

till t.ex. 6 skivor bröd

Ingredienser:
100 gram rumstempererat smör
ca 25 gram färsk ramslök eller ramslöksmix enligt: https://parkner.se/ramslok/
salt
svartpeppar
lite citronzest och ev. saft

Gör så här:
Hacka ner de färska ramslöksbladen lite och lägg i en mixer tillsammans med smöret och krydda litegrann. Fördelen med att använda färdigmixad ramslök enligt länken är att ramslöken fördelas fint och jämnt i smöret och får en härlig grön färg. Mixa smöret och smaka upp med ev. mer salt och syra från citron. 

Användningsområden:
Gillar man ramslök (vilket jag antar att du som läser gör) så är ramslökssmör användbart till väldigt mycket. Det går dessutom utmärkt att frysa i plastrullar eller färdiga skivor (gör en rulle och kyl. När smöret är hårt skivar du i färdiga portionsskivor) och ta fram vid behov. Lägg smöret på en nygrillat kött/ lax/ grönsaker eller på smarriga primörer t.ex. sparris. Passar bra att ugnsbaka vit fisk med en klick ramslökssmör på också. Pröva dig fram!
Här har jag istället för klassiska vitlöksbröd gjort ramslöksbröd. Supergott till en pastarätt eller till plocktallriken med chark, ost & oliver.

Ramslöksbröd:
Jag brukar spara alla brödkanter i en påse i frysen och ta fram när jag vill göra krutonger eller vitlöksbröd. Så här års gör jag istället ramslöksbröd, ännu godare!! Eller ramslökskrutonger!

6 skivor bröd av valfri ljus-halvljus sort
Ramslökssmör enl. ovan recept

Bred ramslökssmöret på brödskivorna och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Rosta i ugnen på 200 grader (gärna på grill-funktionen) tills de får lite färg. Beroende på ugn så tar det ca 5 min.

Ramslökskrutonger:
Skär brödet i krutongbitare eller ännu godare riv det med fingrarna. Blanda lite mixad ramslök med olivolja och massera in i brödbitarna. De ska suga upp lite olja men inte drypa. Sen är trixet att få frasiga krutonger istället för hårda att rosta dem på låga grader lite längre. Jag gillar inte krutonger som är så hårda att hela huvudet dundrar när man äter dem. Så sätt ugnen på 120 grader och låt krutongerna vara tills de är frasiga. Gärna med lite seg mitten om de ska ätas samma dag. Ta ut en krutong och låt svalna för att testa resultatet.

vitlöksbröd
vitlöksbröd
ramslök

Kommentera

Catering

som det passar dig

Hyr kocken

Hyr hem kocken till dig!

Beställ maten

Beställ kompletta menyer

Viner

Prova utsökta viner

Stäng meny