Toast med kräfta, kål & äpple
4 portioner som förrätt
Ingredienser:
4 skivor surdegsbröd
smör att steka i
1 avokado
ca 1/4 savoykålshuvud
1/4 silverlök
salt, socker, svartpeppar, olja att steka i
ca 50 gram parmigiano reggiano
8 (helst råa) kräftstjärtar
örter (t.ex. persilja, basilika & dill)
vitlök
1 Granny Smith-äpple
1 citron KRAV
1 knippe dill
Gör så här:
Plocka örterna från stjälken och mixa dem tillsammans med vitlök och lite olja.
Skala kräftstjärtarna, dela dem 1-2 ggr om du vill, eller behåll dem hela.
Riv smala stavar av äpplet på en juliennemandolin om du har, annars går det att fixa med kniven. Plocka i dill och riv över citronzest samt pressa i citronsaft och vänd försiktigt runt.
Strimla kålen och skär löken i ringar. Stek kålen i lite olja tills den får färg, tillsätt silverlöken och smaka upp med salt, lite socker samt nymalen svartpeppar. Lägg över i en bunke och finriv parmesan över, blanda runt och plasta bunken så det håller sig varmt/ ljummet.
Stek brödskivorna gyllene i smör.
Värm en stekpanna ordentligt och smält smör i den. Stek kräftstjärtarna hastigt och tillsätt lite ört/ vitlöksmix. Om du använder kokta kräftstjärtar så ska detta gå ytterst fort så inte kräftorna blir sega. Har du råa kräftstjärtar så gör det inget alls om de är lite råa i mitten, annars bara precis genomstekta. Ta ur kräftstjärtarna ur stekpannan.
Servering:
Bred ett lager avokado på varje toast, lägg kålblandningen på, sen toppa med kräftorna och sist äpplet.
Servera genast!
Vintips:
Ett torrt vitt vin matchar syran i äpplena och citronen fint men gärna med mycket frukt för att matcha umamin i kräftan och osten. T.e.x. Alsace Riesling, vit Rhone eller en Albarino t.ex. denna:
https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/orballo-269601
Receptet till rätten jag lagade på Passion för mat 2019 hittar ni här: