Stekta äpplen med Tjinuskisås och vaniljglass
6 portioner
2-3 stycken svenska äpplen av valfri sort
Smör att steka i
Tjinuskisås:
2,5 dl vispgrädde
3 msk socker
1/2 dl ljus sirap
en kvist mynta
en skvätt cognac
Koka ihop alla ingredienser till Tjinuskisåsen utom cognacen. Ta ur myntakvisten efter en stund och tillsätt en skvätt cognac. Såsen behöver inte koka mer än ca 10 minuter. Den kokar ner i nästa steg i stekpannan. Så här långt kan du med fördel förbereda t.ex. dagen innan.
Vid servering klyfta äpplen, stek i smör till fin yta och häll sedan på kolasåsen. Låt den koka ner och tjockna lite tillsammans med äpplena i stekpannan.
Servera med vaniljglass och gärna med saltrostade hasselnötter eller frön. Vill du lyxa till det ytterligare så kan du servera en chokladmousse eller chokladkräm till som på översta bilden.

