Fänkålssill
2 burkar inläggningssill (à 420 g)
1 msk fänkålsfrön
Några svartpepparkorn
1 färsk fänkål
ev. lite sprit, t.ex. akvavit
1 dl ättika 12%
2 dl socker
3 dl vatten
Vattna ur sillfiléerna om de inte redan är det.
Koka upp ättika, socker och vatten (+ ev. sprit) tills sockret löst sig. Låt kallna helt. Stöt fänkålsfröna lätt i mortel, hyvla fänkålen i tunna skivor på mandolin, dela dem ev. så att de blir mindre. Skölj rent fänkålen ordentligt och låt torka. Skär sillen i mindre bitar och varva alla ingredienser. Se till att all sill är täckt med lag. Gör sillen minst ett dygn innan servering.
Servera på påskbuffén med ägg och valfria godsaker till eller gör snittar med surdegsknäcke och äggkräm med västerbottenost.
Äggkräm
6 ägg
1 msk vatten
1/2 msk vitvin- eller äppelciderviner
ca 1 dl riven västerbottenost
peppar och ev. salt
Knäck äggen i en bunke och vispa i vattnet och vinägern. Slå i smeten i en varm kastrull med lite smör. Vispa hela tiden medan äggsmeten koagulerar. När det börjat stelna och inte längre rinner (men inte heller blivit för hårt) häll över i ett kallt kärl, tillsätt osten och mixa slät med stavmixer. Smaka av med peppar och ev. lite salt. Klicka/ spritsa på knäcke och toppa med fänkålssill eller tvärtom, gör den upp å ner som på bilden.
Glad Påsk!