Recept och tips

Nya smaker och fräscha idéer

Ramslök

ramslok

Färska blad av ramslök

Sätt ramslöksbladen i en vas eller kruka med vatten i och förvara ljust som blommor så håller den sig ca en vecka. Den är ju trots allt godast färsk, snabbt vänd i en panna med smör och salt.

Frysa blad av ramslök

Skär ner ramslöksbladen i mindre bitar och sprid ut på ett bakplåtspapper (gärna i en stor burk med lock för att undvika att hela frysen doftar ramslök), när bladen har fryst kan man flytta över till en annan burk eller påse. Används sedan i maträtter (t.ex. pastasåser, omelette etc) när man vill ha större bitar av ramslök hellre än finfördelad som i nästa tips.

Mixad ramslök som även går att frysa

Lägg ramslöksblad i en mixer/ blender och slå på så lite olja (vanlig smaklös varmpressad rapsolja) som möjligt och mixa till en “pasta”. Häll upp på burk och förvara i kylen. Den håller några veckor om du toppar med olja i burken. Det bästa med detta sätt att mixa ramslöken är att du kan frysa den i små påsar eller som på bilderna, i mindre silikonformar (typ muffinsformar. Isfack går också bra men jag tycker att de är lite för små) som du sedan när de har fryst ploppar ur och lägger i en plastpåse. I det första frysmomentet tar gärna frysen åt sig av doften så det kan vara en god idé att lägga formarna i en stor låda med lock.

 

ramslökspesto
ramslöksmix

Torka ramslök

Bred ut blad av ramslök på ett bakplåtspapper på en plåt och ställ in i ugnen på ca 50-75 grader. Sätt en träslev i ugnsluckan för att släppa ut fukt och låt ramslöken torka i ugnen ca 2-3 timmar. Sedan kan den brytas ner i mindre blad/smul eller mixa till ett pulver och spara i tät burk i skafferiet.

ramslok i vatten
ramslok torkad

Detta inlägg har en kommentar

  1. Hur länge kan man spara torkad ramslök?

Kommentera

Catering

som det passar dig

Hyr kocken

Hyr hem kocken till dig!

Beställ maten

Beställ kompletta menyer

Viner

Prova utsökta viner

Stäng meny