4 portioner
Laxtartar:
200 g laxfilé
Ett knippe gräslök
Ett knippe dill
2-3 msk olivolja
1 citron
Salt och peppar
Ca 50 g laxrom/ forellrom
Frys laxen i tre dygn. Hacka den halvtinad. Mixa dill och gräslök med olivoljan (spara lite gräslök till pynt) och blanda med laxen. Smaka av med citronzest och citronsaft, salt och peppar.
Blomkålscreme:300 g blomkål (ca ½ huvud)
1 ½ dl grädde
Väg upp 300 g blomkål och skär ner i mindre bitar. Koka helt mjuk i grädden på låg värme. Det ska inte vara så mycket grädde att det täcker blomkålen i kastrullen, då blir krämen för lös. Rör då och då så att det inte bränns medan grädden kokar in i blomkålen. Mixa till en slät kräm med stavmixer och smaka upp med salt. Servera krämen ljummen. Hyvla/ skär blomkålsbuketter tunt i snygga skivor. Droppa över olivolja, citron och flingsalt.
Krutonger:
4 skivor ljust surdegsbröd
2-3 msk olivolja
Flingsalt
Skär små kuber av surdegsbröd, vänd runt i olivolja och strössla på flingsalt. Lägg på en plåt i ugnen 150 grader ca 20 minuter. Ta ut och rör runt ibland, låt sedan svalna.
Servering:
Lägg upp blomkålscreme snyggt på tallrikar och toppa med blomkålscruditéen. Forma laxtartaren snyggt, t.ex. till en puck och lägg bredvid/på. Toppa med forellrom och gräslöksstrån. Strössla lite krutonger över tallriken.
Detta inlägg har en kommentar
Sofia
16 mar 2019Mums vad gott!