Recept och tips

Nya smaker och fräscha idéer

Laxtartar med örter och blomkålscreme

Laxtartar recept

4 portioner

Laxtartar:
Laxtartar sked recept200 g laxfilé
Ett knippe gräslök
Ett knippe dill
2-3 msk olivolja
1 citron
Salt och peppar
Ca 50 g laxrom/ forellrom

Frys laxen i tre dygn. Hacka den halvtinad. Mixa dill och gräslök med olivoljan (spara lite gräslök till pynt) och blanda med laxen. Smaka av med citronzest och citronsaft, salt och peppar.

Blomkålscreme:300 g blomkål (ca ½ huvud)
1 ½ dl grädde

Väg upp 300 g blomkål och skär ner i mindre bitar. Koka helt mjuk i grädden på låg värme. Det ska inte vara så mycket grädde att det täcker blomkålen i kastrullen, då blir krämen för lös. Rör då och då så att det inte bränns medan grädden kokar in i blomkålen. Mixa till en slät kräm med stavmixer och smaka upp med salt. Servera krämen ljummen. Hyvla/ skär blomkålsbuketter tunt i snygga skivor. Droppa över olivolja, citron och flingsalt.

Krutonger:
4 skivor ljust surdegsbröd
2-3 msk olivolja
Flingsalt

Skär små kuber av surdegsbröd, vänd runt i olivolja och strössla på flingsalt. Lägg på en plåt i ugnen 150 grader ca 20 minuter. Ta ut och rör runt ibland, låt sedan svalna.

Servering:
Lägg upp blomkålscreme snyggt på tallrikar och toppa med blomkålscruditéen. Forma laxtartaren snyggt, t.ex. till en puck och lägg bredvid/på. Toppa med forellrom och gräslöksstrån. Strössla lite krutonger över tallriken.

Detta inlägg har en kommentar

  1. Mums vad gott!

Kommentera

Catering

som det passar dig

Hyr kocken

Hyr hem kocken till dig!

Beställ maten

Beställ kompletta menyer

Viner

Prova utsökta viner

Stäng meny