Recept och tips

Nya smaker och fräscha idéer

Fänkålssill

Sill

Fänkålssill

2 burkar inläggningssill (à 420 g)

1 msk fänkålsfrön

Några svartpepparkorn

1 färsk fänkål

ev. lite sprit, t.ex. akvavit 

1 dl ättika 12%

2 dl socker

3 dl vatten

Vattna ur sillfiléerna om de inte redan är det.

Koka upp ättika, socker och vatten (+ ev. sprit) tills sockret löst sig. Låt kallna helt. Stöt fänkålsfröna lätt i mortel, hyvla fänkålen i tunna skivor på mandolin, dela dem ev. så att de blir mindre. Skölj rent fänkålen ordentligt och låt torka. Skär sillen i mindre bitar och varva alla ingredienser. Se till att all sill är täckt med lag. Gör sillen minst ett dygn innan servering.

Servera på påskbuffén med ägg och valfria godsaker till eller gör snittar med surdegsknäcke och äggkräm med västerbottenost.

Äggkräm

6 ägg

1 msk vatten

1/2 msk vitvin- eller äppelciderviner

ca 1 dl riven västerbottenost

peppar och ev. salt

Knäck äggen i en bunke och vispa i vattnet och vinägern. Slå i smeten i en varm kastrull med lite smör. Vispa hela tiden medan äggsmeten koagulerar. När det börjat stelna och inte längre rinner (men inte heller blivit för hårt) häll över i ett kallt kärl, tillsätt osten och mixa slät med stavmixer. Smaka av med peppar och ev. lite salt. Klicka/ spritsa på knäcke och toppa med fänkålssill eller tvärtom, gör den upp å ner som på bilden.

Glad Påsk!

Sill

Kommentera

Catering

som det passar dig

Hyr kocken

Hyr hem kocken till dig!

Beställ maten

Beställ kompletta menyer

Viner

Prova utsökta viner

Stäng meny